Osnove ragbija

Kako se igra ragbi?

Kako je ragbi u Hrvatskoj ljudima koji se ne bave njim relativno nepoznat sport odlučili smo ovaj dio stranice posvetiti onima koji žele saznati što je ragbi i kako se igra.

Novi igrači koji dolaze u klub najčešće se tek trebaju upoznati sa ragbi igrom i njenim pravilima, alo ovaj dio stranice nije isključivo za njih nego bi trebao pomoći njihovim obiteljima i prijateljima da bolje shvate ovaj sport.

Kako bi se lakše snašli ovu smo sekciju podijelili na nekoliko članaka koji će Vas korak po korak provesti kroz osnove ragbija.

Pregled igre

Glavni cilj u ragbiju je osigurati posjed lopte i postići što je više moguće zgoditaka noseći, dodavajući, šutajući te polažući loptu iza linije zgoditka.

Igra počinje ispucavanjem lopte sa linije centra. Ekipa koja ima loptu ima zadatak napredovati prema liniji zgoditka trčeći naprijed i dodavajući loptu unazad od igrača do igrača. Lopta se mora dodati igraču koji se nalazi iza igrača koji nosi loptu ili u ravnini s njim, ali nikada prema naprijed. Momčad koja se brani treba pokušati spriječiti napredovanje ekipe sa loptom i onemogućiti im postizanje zgoditka.

Ekipa u obrani smije zaustaviti igrača koji nosi loptu i oboriti ga na zemlju. Taj se potez naziva obaranje. Zaustavljeni igrač mora ili dodati loptu svojim suigračima ili ju pustiti kako bi se oba tima mogla boriti za nju.

Ukoliko lopta ode izvan igrališta, ovisno o kategoriji koja se natječe, izvodit će se "out" ili će igra ponovo započeti na mjestu gdje je lopta izašla iz terena. U slučaju prekršaja igra se zaustavlja i izvodi se skup, slobodni udarac ili kazneni udarac ovisno o težini prekršaja.

Kako postići zgoditak?

Načini postizanja zgoditka i bodovanje u ragbiju!

Postoji nekoliko načina za osvajanje boodova u ragbiju a to su:

Polaganje (5 poena)
Polaganje se postiže postavljanjem lopte na zemlju iza linije zgoditka protivničke momčadi.

Pretvaranje (2 poena)
Šutanje lopte kroz rašlje nakon ostvarenog polaganja daje priliku da ekipa osvoji dodatna 2 poena.

Pretvaranje iz igre (3 poena)
Ukoliko iz igre pomoću udarca s odskokom (drop-kick) igrač šutne loptu kroz rašlje njegov tim ostvaruje 3 poena.

Kazna (3 poena)
Ovaj način poentiranja moguć je ukoliko igrač šutne loptu kroz rašlje nakon dosuđenog kaznenog udarca zbog prekršaja.