Ragbi ekipa

Tko sve čini ragbi momčad?

Ragbi momčad čini sveukupno 15 igrača organiziranih u skup i liniju.

Igrači skupa nose dresove označene brojevima od 1 do 8 i obično su nešto jače građeni nego igrači linije. Njihov je glavni zadatak omogućiti ekipi napredovanje prema protivničkoj liniji zgoditka kroz osiguravanje posjeda lopte u skupovima i outima. 

Igrači linije nose dresove označene brojevima od 9 do 15 i obično su nešto brži nego igrači skupa. Njihov je glavni zadatak omogućiti napredovanje ekipe prema protivničkoj liniji zgoditka dodavanjem i šutanjem lopte.

Na klupi može biti do 7 rezernih igrača koje trener može pozvati da zamjene igrače na terenu za vrijeme utakmice.

Pozicije u momčadi

Koje sve pozicije postoje u ragbi ekipi?

Ispod se nalazi kratki opis svake pozicije u ragbi momčadi.

Prva linija

1. Slobodni stupić

Slobodni stupić ulazi u skup sa lijeve strane i zajedno sa zatvorenim stupićem daje potporu ankori. Stupići, osim toga, prilikom izvođenja outa daju potporu skakačima.

2. Sidraš (ankora)

Sidraš u skup ulazi u sredini između stupića, i nogom osvaja loptu prilikom skupa. Ankore najčešće ubacuju loptu u igru prilikom izvođenja outa.

3. Zatvoreni stupić

Zatvoreni stupić ulazi u skup sa desne strane i zajedno sa otvorenim stupićem daje potporu ankori. Stupići, osim toga, prilikom izvođenja outa daju potporu skakačima. 

Druga linija

4. i 5. Skakač

U ragbi momčadi postoje dva skakača. To su obično najviši igraši u momčadi jer je jedan od njihovih zadataka skakanje za loptu prilikom izvođenja outa. Kod skupa skakači se nalaze u drugoj liniji i povezuju se međusobno i sa stupićima ispred sebe. Oni su glavni pokretač skupa prilikom guranja.

Treća linija

6. Zatvoreno krilo skupa

Zatvoreno krilo skupa povezuje se za skup sa strane bliže outu. Njihovi najvažniji zadaci su biti dio obrambenog zida i pomagati pri dizanju skakača kod izvođenja outa.

7. Otvoreno krilo skupa

Otvoreno krilo skupa povezuje se za skup sa strane dalje od outa. Njihov je primarni zadatak osigurati loptu nakon skupa i sudjelovati u obrambenom zidu.

8. Zatvarač (čep)

Čep u skup ulazi na kraju najčešće povezujući dva skakača i kontrolirajući kretanje skupa pri čemu je njegov zadatak osigurati spojki nesmetan pristup lopti. Zatvarač se nalazi na poziciji na kojoj lopta izlazi iz skupa pa može ponekad sam podići loptu i započeti igru.

Unutrašnji bekovi

9. Spojka

Spojka je važna poveznica između igrača skupa i linije. Najčešće se kreće iza skupa i prebacuje loptu liniji. Spojka smije stajati blizu formacije outa i preuzeti lopte koje skakači uhvate kao i uhvatiti lopte koje skakači odbiju.

10. Otvarač

Otvarač donosi taktičke odluke u igri. On odlučuje da li će pokušati šutom osvojiti prostor ili taktičku prednost, dodati loptu liniji ili sam krenuti igrati. U večini slučajeva otvarač ispucava pretvaranje.

Srednji bekovi

12. Prvi centar

Prvi centar smješten je u standardnoj formaciji linije između otvarača i drugog centra. Igrači na ovoj poziciji često ima zadatak unijeti loptu u igru radi osnaživanja napada ili pokretanja slijedeće faze napada. Također je bitno da prvi centar dobro obara zbog toga što će protivnički napadi često ići prema njemu.

13. Drugi centar

Drugi centar nalazi se u standardnoj formaciji linije između prvog centra i krila. Njihov je zadatak osloboditi krilu prostor za prolaz u pravo vrijeme.

Vanjski bekovi

11. i 14. Krila

Krila su obično najbrži igrači u momčadi, oni najčešće završavaju akcije i postižu zgoditke. Princip igre se svodi na to da skup i linija stvaraju prostor za krila koja trebaju istrčati do linije zgoditka i postići pogodak. Od krila se također zahtjeva da u obrani dobro obaraju.

15. Branič

Za braniča se često kaže kako je zadnja linija obrane, a njegova je pozicija iza svih drugih članova momčadi. Oni često hvataju visoke lopte, vraćaju loptu šutom na protivničku stranu i priključuju se liniji u napadu kako bi stvorili čovjeka više.