Zašto ragbi?

Ragbi je igra trčanja, guranja, dodavnja, obaranja, šutanja u kojoj je uključeno cijelo tijelo, koja utječe na razvoj većine motoričkih i funkcionalnih sposobnosti kao i morfoloških karakteristika tijela. Igra u kojoj se individualnost potiče, ali je nemoguća bez timskog rada. Igra s velikom tradicijom sportske kulture, uzajamnog poštivanja svojih i suparničkih igrača te je kao takva prepoznata diljem svijeta kao nezamjenjiv dio razvoja djetetovih antropoloških karakteristika te kognitivnih i konativnih sposobnosti i osobina.  

Okruženje u ragbiju daje djetetu osjećaj pripadnosti i aktualizacije te unatoč tome što je sport u nekim situacijama grub igrač osjeća poštovanje svojeg suigrača. Ragbi je igra koja se igra u 120 zemalja diljem svijeta, u počecima se igrao isključivo kao akademski sport odakle je i potekao, sa Sveučilišta Rugby u Engleskoj. Iako je zastupljen na svim kontinentima i u svim staležima, ragbi je i dalje ostao primarno akademski sport. 

Ovaj će program pružiti učenicima osnovnih škola mogućnost da se uključe u novu zanimljivu sportsku aktivnost. Bavljenje ragbijem će poboljšati njihovu kondiciju pomoći im u razvoju komunikacijskih vještina, vještina vođenja, poboljšati im koncentraciju i naučiti ih biti dijelom tima. 

Jako je lijepo i zanimljivo što je Ragbi klub Arena iz Pule došao prezentirati jedan tako atraktivan, brz i dinamičan sport koji je primjeren za cure i za dečke. Djeca su bila ugodno iznenađena i pokazala su veliki interes za ovaj sport. Žao mi je što u programu tjelesno zdravstvene kulture za sada nema ovog sporta i nadam se da će se u skoroj budućnosti to promijeniti. Ostao sam prilično iznenađen koliko inačica ragbija i načina njegovog igranja postoji, a da su primjerene za sve dobne uzraste. Nadam se da će učenici uvidjeti koliko je ragbi interesantan sport te da će se netko od njih i aktivno početi baviti ragbijem. Zahvaljujem se klubu i pulskim zaljubljenicima u ovaj sport koji su meni i mojim učenicima omogućili da se bolje upoznamo s elementima ragbi igre. Svakako ću ovu akciju preporučiti i drugim mojim kolegama po ostalim osnovnim školama. (Saša Breščić, profesor TZK u OŠ Veruda, Pula)  

Kakvu vrstu ragbija igramo?

Ragbi u školi je brza i zanimljiva inačica ragbija sa laganim kontaktom koja potiče razvoj trčanja, balansa i vještine rukovanja loptom. Igra je vrlo prilagodljiva i može ju igrati bilo koji broj igrača uz primjereno smanjivanje ili povećavanje prostora za igru. S obzirom na to da se radi o ragbiju bez punog kontakta može se igrati na raznim podlogama pa i u sportskim dvoranama.