Potrebni uvjeti za provođenje programa

Kako bi se uključila u program škola mora osigurati prikladan prostor za održavanje treninga. 

S obzirom na to da se radi o ragbiju bez punog kontakta, iako je predviđeno da se natjecanje odvija na travnatom terenu, program se može provoditi na raznim podlogama ovisno o tome kakav je teren pojedinoj školi dostupan, pa i u sportskim dvoranama kojima većina škola ima pristup. Profesor koji će voditi ragbi momčad škole treba biti prisutan na tečaju i pokaznom treningu. 

Osim samog prostora u kojem će se program provoditi bit će potrebno osigurati i opremu potrebnu za provođenje treninga kao i honorar za voditelja programa. Troškovi provođenja programa u 10 osnovnih škola na području grada Pule prikazani su u donjoj tablici. 


Raspored i način rada u školama

Profesor koji će voditi ragbi momčad škole treba biti prisutan na tečaju i pokaznom treningu. 

Na početku svake školske godine za učitelje i nastavnike uključene u program lokalni ragbi klubovi uključeni u program organizirat će tečaj prvog stupnja za trenere ragbija. Volonteri iz klubova pomoći će nastavnicima u provođenju treninga po potrebi tijekom cijele školske godine. Predviđeno je da se program provodi jedan puta na tjedan tijekom trajanja školske godine. U suradnji sa Savezom sportova grada Pule i drugim gradskim sportskim savezima za škole uključene u program bit će organizirano međuškolsko natjecanje.


Načela treniranja

U ragbiju se puno više uživa kada se proces učenja provodi kroz igru, a ne kao niz vježbi i ponavljajućih zadataka 
Igre sa smanjenim brojem igrača (4 na 2, 5 na 3, 5 na 5 itd) daju igračima mogućnost da naučene vještine koriste u igri, budu aktivni i uključeni u trening 
Igračima treba biti izazov prepoznati koje vještine i tehnike u kojem trenutku trebaju primijeniti, a ne samo znati kako ih izvesti 
Jedino kroz redovite treninge i sudjelovanje u mini igricama igrači mogu naučiti donositi odluke i bolje razumjeti igru 
Mini igre daju treneru priliku da uoči greške u tehnici kod pojedinih igrača te prepozna na čemu sa njima treba poraditi 
Nakon što je prepoznao grešku trener bi trebao tražiti od igrača da nađu rješenje za problem koji je primijetio 
Kada je to potrebno trener može zaustaviti igru i igračima zadati vježbe kojima će ispraviti primijećene greške prije nego se vrati na igru 

Broj i dob sudionika po skupinama

Prva skupina: Osnove kroz zabavu

U ovoj kategoriji su učenici od prvog do šestog razreda osnovne škole (6 - 12 godina). Program za ove dobne skupine podijeljen je u tri faze prema starosti sudionika:

  • učenici prvih i drugih razreda (6-8 godina) - 10 – 15 sudionika   
  • učenici trećih i četvrtih razreda (8-10 godina) - 10 – 15 sudionika   
  • učenici petih i šestih razreda (10-12 godina) - 10 – 15 sudionika   

U ovoj fazi provođenja programa sudionici nisu uključeni u međuškolska natjecanja.

Druga skupina: Naučiti igrati i trenirati

U ovoj kategoriji su:  

  • učenici sedmih i osmih razreda (12 - 14 godina) – 15-20 sudionika  

Sudionici u ovoj kategoriji bit će uključeni u međuškolska natjecanja.

Pripremu učenika za natjecanje provodit će učitelji i nastavnici koji su prošli obuku za njih organiziranu od strane ragbi kluba Arena.

Ukoliko program pokaže zadovoljavajuće rezultate program natjecanja proširiti će se i na učenike petih i šestih razreda.